Начало Пишете ни Вход
   ЗА НАС
   ЧЛЕНОВЕ
   ПРАВИЛНИЦИ
   РЕЗУЛТАТИ
   НОВИНИ
   ПОЛЕЗНО
   СЪСТЕЗАНИЯ
   ПАРТНЬОРИ
   ФОТО ГАЛЕРИЯ
   СНИМКИ
   НАГРАЖДАВАНЕ 2012г.
   КОНТАКТИ
   БЪРЗИ ВРЪЗКИ
   КАРТА НА САЙТА


търси в сайта
Начало /  / БОЛЕСТИ ПО ГЪЛЪБИТЕ

БОЛЕСТИ ПО ГЪЛЪБИТЕ

 

Някой от най разпространените болести по гълъбите

  

Нюкасълска болест (разгледана отделно от парамиксовируса) : Това е птичият еквивалент на парамиксовируса и въпреки че не са идентични, и двете се причиняват от virus paramyxovirus 1. Птиците страдащи от Нюкасълска болест никога не се възстановяват напълно и остават преносители. Всички заразени птици трябва да бъдат унищожени и изгорени. Тази болест е силно заразна и може да се пренася от място на място чрез допир. Тя не напада хората, но може да бъде пренесена чрез облеклото. Малко се знае за конкретните проявления на вируса при гълъбите, но лечението е същото като при парамиксовируса.
Парамиксовирус : Причинява се от щам paramyxovirus 1, Нюкасълска болест, от които има различни видове с различна степен на заразност и поражения. Симптомите са много и различни, като понякога се появяват няколко едновременно, а понякога – само един: воднисти изпражнения, лигави зелени/ кафяви изпражнения, нервничене, загуба на координация, падане назад, лоша преценка за разстоянията, страх от рязък шум, реакция към ярка светлина, потрепване на шията, усукващи движения на шията, неспособност за поемане на храната и др. Няма определено лечение, но птиците се възстановяват след като за тях се полагат грижи в продължение на приблизително 10-14 седмици. Нивото на смъртност зависи от конкретния вирус причинител на заболяването. Някои от щамовете убиват за няколко дена, но тези случаи са много редки. Повечето заболявания завършват с пълно възстановяване и развиване на имунитет у птицата, въпреки че някои могат да продължат да демонстрират нервно поведение в продължение на 2 години. Родителският имунитет не се предава на малките им, така че естественият имунитет е невъзможен. Някои индивиди могат постепенно да загубят имунитета си след като няколко години не са имали досег с болестта. Имунната система премахва някои неизползвани и нежелани защити докато развива нови. Болестта има инкубационен период от 8-12 седмици след което се появяват симптомите. През този период птиците могат да прехвърлят заразата на другите. Симптомите са началото на периода на излекуване, който продължава около 8-14 седмици, след които е нужен още някакъв период за възстановяване преди птицата да може отново да бъде включена в състезания. Имунитетът може да бъде предаван от имунен родител на неговото поколение, но това продължава само за 3 седмици. Младите птици трябва да бъдат ваксинирани на възраст 21-28 дена. Предпазването става чрез ваксинация както при младите, така и при възрастните птици, но след това са нужни 14 дена докато ваксината започне да действа. Имунитетът не се появява веднага, а също така ту се усилва, ту отслабва, като периодът на пълна ефективност е 10 месеца (а не 12 както някои си мислят). Не всички гълъби заболяват от парамиксовирус. Някои имат някаква устойчивост, която е вероятно да се дължи на това, че преди време незабелязано са преболедували някоя от по-леките форми. Това обаче не може да бъде аргумент против ваксинацията. Изкарването на тази болест е изключително тежко и е добре да се прави ежегодна ваксинация на всички гълъби. Заразата се предава по въздуха, по гълъбовъда или чрез контакт, така че птиците затворени във волиера на чист въздух не са застраховани от инфекция. Ваксинацията става безсилна, ако гълъбът се намира в някоя от фазите на инкубация на заболяването. При съвременните форми на парамиксовируса излекуваните птици не са преносители. За жалост вирусите мутират и в бъдеще тази информация може да подлежи на промяна.
Вертиго : Това е старо име на парамиксовируса.
Суха настинка : Искам дебело да подчертая разликата между алергия и болест. Никъде не съм виждал ветеринарна статия за това, но все пак, познавам това заболяване от 30 години. Много често когато гълъбовъдите заподозрат наличието на някакъв дихателен проблем, те хващат антибиотиците и остават объркани, когато не получат никакъв резултат. Това не е чудно, тъй като малко от тях знаят да този проблем. Сухата настинка е подобна на сенната хрема при хората – кихане, задъхване и т.н., а организмът е напълно здрав във всяко отношение. Причината при гълъбите най-често е твърде сух въздух или липса на въздушна циркулация в затворени помещения, които може да са и пренаселени. Във всички гълъбарници за всяка птица трябва да има поне 2 кубически метра въздух, който може да се опреснява. За да откриете сухата настинка притиснете леко от двете страни на птицата с палец и показалец обичките й и тя ще кихне. Погледнете под обичките и ще откриете мек подобен на карфица израстък. Това е клапанна мембрана и има функция подобна на космите в човешките ноздри – да предпазва от навлизането на прах. При здравите птици той трябва да изглежда леко влажен (не мокър) и чист с лек розов оттенък. При болната птица той ще изглежда по различен начин. При натиск върху обичките тя ще отваря човката си и ще се опитва да завърти главата си. Клапанната мембрана ще изглежда суха и прашна със следи от секреция по нея. Гълъбът ще се опитва да диша само през човката си и всеки опит да му бъде затворена ще се посреща със съпротива. Вътрешната част под обичките трябва внимателно да се почисти с леко навлажнено перо като се премахнат всички натрупвания там. Почистете праха от гълъбарника и повишете влажността на въздуха (поставете още една поилка). Преди години познавах един стар гълъбовъд, който миеше с парцал коридора на гълъбарника и твърдеше, че благодарение на тази влага птиците му остават здрави в помещенията си, които иначе бяха напълно сухи. Предлагат се различни продукти, чрез които да се поддържа чистотата при гълъбите. Хигиена се постига и при използването на бутилка Croston (вж. Novices Social Circle), съдържанието на медицински креосот е достатъчно, а чесънът върши чудеса. По важно е да не пренаселвате помещенията и да гледате в тях да има колкото се може по-малко прах. Това е най-често срещаният дихателен проблем при който антибиотици не са нужни, а не биха и свършили никаква работа.
Орнитоза – Пневмония : Тя се причинява от бактерия, microbacterum multiforme, и се среща при гълъби и други домашни и диви птици и животни. Симптомите вече бяха описани при настинките. Допълнителни симптоми могат да бъдат и избледняване на очите, постоянна носна секреция, изгърбване, настръхнали пера по задницата, влажни и сплъстени пера (от бърсане на очите или почесване), кихане. Силно заразно. Това заболяване е подобно на пситакозата, но е по-разпространено и по-безвредно за човека. Нужна е ветеринарна преценка за определяне на заболяването, а лечение не се препоръчва. Болестта нанася поражения на всички жизнени органи, а също слепота или частична загуба на зрението, като слабостта остава. Излекуваните птици никога не стават за състезатели, а може да продължат да пренасят заразата. Дезинфектирайте помещенията и приборите, минете в горелка, дезинфектирайте отново и промийте всичко с варна вода. Много е трудно заразата да бъде напълно изкоренена и е вероятно да се появи отново. Унищожете и изгорете всички заразени птици, а останалите ги поставете под пълна карантина в различно помещение (волиера) със свеж въздух. По своята същност, това е заболяване на недостатъчната чистота или се дължи на недобро наблюдение. Най-вероятната причина е зараза от диви птици (скорци, лястовици или диви гълъби).
Паратифоид (Салмонелоза) : При малките птици: на възраст около 4-6 седмици внезапна загуба на тегло, изпъкнали очи, изкривени шии, загуба на баланс, задъхване, трудности при хранене и храносмилане, приемат предимно водниста храна и не могат да полетят до пръчките си за кацане. При възрастните птици: отпуснати криле, извиване на крилете, накуцване, отекъл крак (обикновено левия); женските губят от оперението си и яйцата не се излюпват. Заразените птици може да развият един, няколко или всички симптоми. Поради трудността при диагностицирането от страна на гълъбовъда, това е най-често предполаганата, но и най-неправилно определяна болест. Най-трудния проблем е с разпознаването на първия преносител, който може да изглежда напълно здрав (моето предложение е да прегледате първо по-възрастните птици и постепенно да преминавате към младите). Главната причина е храна заразена от гризачи, заразяване от диви птици или контакт със заразен гълъб от друг гълъбарник. Гълъбовъдите често грешат тази болест с парамиксовируса поради симптомите й и обвиняват, че това се е случило по време на ваксинация. При лечение под ветеринарен контрол излекуването е възможно. Въпреки това някои от птиците може да останат преносители, затова проблемите могат да продължат докато не изчезнат или бъдат унищожени всички преносители. Когато е поставена диагноза за тази болест, по-добре се консултирайте с гробаря, отколкото с ветеринаря.
Дихателни проблеми : Погледнете при настинките, дифтерита и т.н. Дихателните проблеми имат много форми: бактериални, гъбични, вирусни, вдишване на токсини. В по-тежките случаи това е вторична инфекция. Всички гълъби носят в себе си патогена на настинките и при обикновени условия те са имунни към него. Вирусните форми могат да се контролират, но не и лекуват с антибиотици. Лекарствата са ефективни единствено срещу вторични бактериални инфекции. Те подпомагат на имунната система, а не действат срещу вируса при когото имат нулева ефективност. Преди да се дадат антибиотиците е нужно болестта да бъде точно определена.  Много от дихателните болести могат да бъдат лекувани (да не се разбира неправилно), облекчавани (това е по-точно казано) като състоянието се подобрява с осигуряване на чист въздух, изолация и по-добра хигиена в гълъбарника.

Дифтерит : Това е силно заразна форма на въздушна дифтерия, като симптомите включват настинка, носна секреция, възпалени очи, катар, суха сиреноподобна материя в гърлото и ноздрите, понякога има поражения които приличат на шарка, сиво-синкава мембрана в гърлото или на езика, сиви обички. Консултирайте се с ветеринар и лекувайте като дихателно заболяване. Изолирайте болните, увеличете вентилацията, пречистете гълъбарника и гледайте лекуваните птици да са колкото се може повече на чист въздух. Това заболяване се причинява главно от пренаселване на помещенията, лоша вентилация или се прихваща от диви птици.

Салмонелоза
Салмонелозата представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии от рода салмонела. При разпадането си те отделят ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи /бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци и други/. Някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява диария с отделяне на голямо количество течности и електролити /калции, натрий, хлор и други/ с изпражненията.
Салмонелните бактерии се развиват и размножават в домашните и диви животни, птици и риби. Заразяването на човека става при консумиране на недопечено месо, мляко, яйца и продукти, приготвени от тях. По-рядко заразяването се предизвиква от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти.
По-типични болестни форми са:
1. Стомашно-чревна форма. След кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит. Телесната температура се повишава, появява се повръщане с болка в горната част на корема, а малко по-късно - коликообразни болки около и под пъпа, с диарични изпражнения;
2. Дизентерийно-подобна форма. Тя протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане, коликообразна коремна болка и диария с множество болезнени изхождания. Изпражненията са течно-кашави, слузести, понякога примесени в кръв;
3. Грипоподобна форма. Тя наподобява грипно заболяване, протича с повишена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, зачервено гърло, редки изпражнения;
4. Тифоидна форма. Тя наподобява коремен тиф. Налице са повишена телесна температура, обща отпадналост, главоболие, повръщане, коликообразна коремна болка, диария, увеличение на черния дроб и далака;
5. Септична форма. Тя се характеризира с бактериемия /разпространение на бактериите чрез кръвта по целия организъм. Болестта протича с тежки усложнения /пневмония, менингит, отит, холецистит, пиелонефрит/.
При тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок, с явления на сърдечно-съдова слабост и рязко понижение на артериалното налягане. При задълбочаване на токсичния шок може да настъпи коматозно състояние.
Лечението се провежда в болнично заведение в спешно интензивно отделение. Прилагат се антибиотици и химеотерапевтици, кортикостероиди, субституиращи коктейли, съдържащи солево-глюкозни разтвори, витамини, спазмолитици, болкоуспокояващи и други средства, с които се възтановява водно-солевия баланс в организма. Назначава се строг щадещ диетичен режим с течно-кашава храна.
Прогнозата е сериозна. При закъсняло лечение и при тежка септична и шокова форма на болестта прогнозата е неблагоприятна. След преболедуване 1-2% от прекаралите заболяването остават бактерионосители, които се нуждаят от допълнително антибактериално лечение.
Профилактиката се състои в строг санитарен контрол върху хранителните продукти и питейната вода, правилна кулинарна обработка на храната, поддържане на висока лична и битова, обществена и професионална хигиена, особено на работещите в хранителни и детски заведения. Особено внимание заслужават здравите бактерионосители, които трябва да се издирват и системно лекуват до бактериологично оздравяване
Т. нар. псевдочума по гълъбите е остра, силно контагиозна болест, която засяга главнодомашните гълъби, независимо от тяхната възраст. Освен при гълъбите, парамиксовирозата е наблюдавана и при кокошките, пуйките, фазаните, яребиците, токачките, гъските, патиците, враните, врабците, скорците, папагалите, бухалите. Причинителят на болестта е вирус. Смята се, че той се развива обикновено в определени органи (т.нар. невротропизъм, пневмотропизъм, ентеротропизъм). С тези колебания във вирулентността на щама може да се обясни различната степен на смъртност, която да се наблюдава в различни огнища, появяващи се в една местност, но в различен интервал от време. Освен това, могат да се появят и усложнения поради вторични бактериални инфекции (коли, салмонели, пастьорели). По принцип, азиатските щамове имат много по-висока вирулентност и причиняват доста по-ясно изразени изменения с хеморагичен характер. Много от тях притежават доста по-силно изразена имуногенна способност в сравнение с европейските и американските щамове. Болестта се разпространява чрез пряк и косвен контакт, чрез ексудати, екскрети и останки от инфектирани или умрели птици (пера, месо, вътрешности). Инфекцията прониква през храносмилателния апарат, чрез замърсена храна и вода и през дихателния апарат. Често болестта се пренася чрез пряк контакт посредством мукозите на очите, носа и клоаката.
Наред с болните птици, носител на вируса може да бъде замърсена вода, остатъци от храна и всички предмети, които се използват за обслужване на болните птици. Особено опасни за разпространението на болестта са труповете на умрелите птици, които се изхвърлят на улицата, на сметищата, в локвите или реките. Източници и фактори за разпространение на инфекцията могат да бъдат също и някои свободно живеещи птици - врани, врабци, скорци, които след изяждане на труповете могат да станат механични преносители на инфекцията.
При днешните условия на интезивно гълъбовъдство пренасянето на инфекция от заразени на здрави птици може да стане на изложения, при покупко-продажба и др. Немаловажно е и значението на ектопаразитите - кърлежите, кокошинките и др., които могат да са механични преносители.


КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ

Инкубационният период е средно 4-7 дни. Трудно е да се обрисуват в една фиксирана схема клиничните прояви на болестта - това се дължи на вариациите на вирулентността на щамовете, на многообразния тропизъм на вируса, на различната възприемчивост на отделните видове птици и на отделните индивиди от един и същи вид, както и усложненията от бактериален или паразитен характер.
Според начина на протичане, в клиничен аспект се различават 3 форми на болестта.

СВРЪХ ОСТРА ФОРМА

Тя се характеризира с внезапно появяване и с бързо протичане -често гълъбите умират, без да са проявили типични признаци на заболяване. При по-бавно развитие, заболяването засяга предимно пиленцата. Признаците засягат най-вече предимно дихателния апарат и се проявяват с трудно дишане, дишане с отворена човка, при пиленцата - с постоянно пиукане. Общите признаци са много тежки: силна хипертермия, отпадналост, липса на апетит. Смъртта обикновено настъпва в продължение на 24 - 36 часа.


ОСТРА ФОРМА

Тя се среща най-често у нас. Респираторните признаци са ясно изразени: те започват с често тръскане на главата, придружено с пърхане - веднага след това се появяват признаците на ларинготрахеит. Тези нервни признаци са придружени винаги с тежка сънливост на птиците. Гълъбите са омърлушени, имат повишена температура, не приемат храната, застават в „пингвинова стойка", снасят яйца на земята.
Поради действието на бактерии, причиняващи вторична инфекция (салмонели, коки, пастьорели), клиничната картина се усложнява и от проблеми с храносмилателния апарат (диария със зеленикави вонящи изпражнения).
При тази форма, в известен брой птици могат да се наблюдават също и нервни признаци: еластични контракции, парализа на крайниците и тортиколос. Смъртността е много висока - над 90%, и почти всички птици умират в продължение на 3-5 дни след появата на първите признаци.


ПОД ОСТРА ФОРМА

Характеризира се с внезапно настъпване на нервни прояви. Наглед гълъбите са в добро състояние, но проявяват внезапни смущения в движението: птиците стоят сгушени на едно място, наблюдават се запитания, атаксия, нарушение на равновесието. Гълъбите се подпират на опашките си. Наблюдават се едно- или двустранни парези на крилата и краката.

Боледуването при тази форма е по-продължително и смъртността е по-ниска, отколкото при другите форми. При една част от птиците може да настъпи спонтанно оздравяване - при някои възстановяването е пълно, при други остават трайни дефекти на краката, шията и крилата.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА

Като се има предвид вирусният характер на заболяването, то трудно се поддава на лекуване. Но трябва да се знае, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-голям е шансът за оздравяване. Някои автори съобщават, че са получили чувствително намаление на смъртността чрез даване на фармазин Пулвис във водата за пиене или фармазин 200 (инжективен), в комбинация с витамин В комплекс и Селед. След 5 - 6-дневно лечение състоянието на гълъбите се подобрява значително. Ние пък получихме много добри резултати с инжективен разтвор на Спектам, витамин В комплекс и Селед, в продължение на 3 дни.
Строгото спазване на профилактичните мерки при чумните инфекции сред птиците позволява да се намалят значително източниците на инфекция и се ограничава разпространението на болестта. Най-добре е всеки стопанин да вземе самозащитни мерки. Те се състоят главно в максимална предпазливост при закупуването на птици -новодоставените птици се държат под карантина в специално отделени места най-малко 10 дни.


На второ място, системно трябва да се прибягва до ваксиниране - особено в районите, където върлува болестта. Ваксината Nobivac Paramyxo се използва за ваксиниране на гълъби; дозата е 0.25ml на птица, инжектирана подкожно в задната част на врата. Препоръчва се ежегодно реваксиниране. Всички млади птици трябва да бъдат ваксинирани поне веднъж 14 дни преди влизането в контакт с птици от друго ято. Трябва да се ваксинират само здрави птици.
Гълъби, инжектирани с маслено-емулсионни инактивирани ваксини, в много редки случаи показват странична реакция, проявяваща се като шок. Ваксината се съхранява на тъмно при +2 - +8 градуса. Не се замразява. Преди използването тя енергично се разклаща. Когато веднъж се отвори, съдържанието на шишенцето се използва напълно. Действа се само със стерилни инструменти.
Един път месечно гълъбарниците трябва да се дезинфекцират с 5% разтвор на формалин, 5% разтвор на хлорамин, 5-10% разтвор на сода каустик, хлорна вар и др. Посещението на чужди хора в помещенията трябва да е ограничено до минимум, а при покупко-продажби да се обръща внимание на здравословното състояние на птиците. При промяна в поведението им незабавно се търси помощта на ветеринарен специалист

Надявам се, че този списък от заболявания ще бъде полезен както за начинаещите, така и за по-напредналите гълъбовъди. Това са основните проблеми, които се срещат при гълъбите и независимо от поддръжката и грижите, някои от тях се появяват навсякъде. Други, като E. Coli, ротавирус и др. могат да се появяват от време на време, но в общия случай всичките се третират като част от заболяване заедно с него самото. Прилагането на антибиотици трябва да става под ветеринарен контрол и не по препоръка на приятели. Поради разликата в щамовете на една и съща инфекция предпазните и лечебни действия срещу нея могат да варират от район в район. Някои антибиотици, които постигат успех в Есекс, например, може да не вършат никаква полезна работа в Ланкашир. Различното име не означава, че това е различно лекарство и следователно може и двете да се окажат неефективни. Различните лекарства действат срещу различни причинители, затова е задължително да се използва правилното лекарство срещу съответния вредител. Единствено ветеринарят, който следи развитието на медицинската наука може да посочи правилното действие в този случай.

Коментари

Супер, благодаря за информацията. (отговор)
 1. 2016-06-24 11:10:04, Buck
  hehe, yeah I actually wiped out 3 times in the snow making that video. Th&;t#8217as what I get for not using? a tripod this time! At least the sound quality was better this time since I had the camera closer to my face.
 2. 2016-06-24 11:43:57, Judith
  It’s not news when a figure who has been embraced by the anti-war movement in this country turns out to have been a serial liar? He was dismissed for plagiarism, not for being a pompous windbag. His academic career is built on falsehood. I would have thought that would have been newsworthy, but then, I’m a soulless coaitrvnesve.
 3. 2016-06-24 11:46:15, Donte
  Chraopirctic has kept me going for years after some major injuries. Otherwise I would have had to have risky back surgery. It’s not just an endorphin release.? It works.
 4. 2016-06-24 11:46:21, Cheyenne
  Doug, when you are spending money at $50M more than revenue and 76% of the budget is salaries and benefits, layoffs are the only way to cut that much, because $64M can’t even be touched because of grant status, debt retirement, etc.There is no way this reduction will be a help to education or in the best interest of the children, the staff, the community or anything else. Sad that planning for this process and economy wa;s7#821&nt better done!
 5. 2016-06-24 11:48:20, Cyelii
  perche' dici scusa...io non ho detto nessunissima scusa ho solo fgatto notare che l'articolo de il corriere diceva questo...gli sciachimisti e i complottisti insultano e pensano di sapere cose che altri non sanno, ma persone come drakkar insultano tutte quelle persone che forse cercano prima di informarsi e conoscere e saeeve...arpre la puzza sotto al naso per tutto cio' che dicono gli altri non e' che serva molto.detto questo saluti drakkar.
 6. 2016-06-24 11:49:14, Kevlyn
  , even though there's film footage of warplanes bombing coventry, from the germans... but how they posted ita line of text then a blank line, a line of text then a blank line & so inif you check previous blogs this type of posting occurs before, under two named &quiq;indivoduals&tuot; I can findI haven't checked every blog you've posted nor am I going to but it does make me think, as I find footsteps interestingwhilst you're free to think "2+2=5" it does actually equal 4, can you guess who they are?
 7. 2016-06-24 11:49:32, Sequoia
  riflettendo mi sa che io la maturità di riuscire a distinguere tra l'uomo che vuole fare progetti e quello che invece non vuole impegnarsi, non l'ho ancora raggiunta nonostante i miei 40 anni. Sarà che nonostante cerchi di non commettere errori, assuma un atteggiamento bisognoso che mi porta inevitabilmente a prendere lucciole per laee#rnt&n8230;.
 8. 2016-06-24 11:49:54, Chartric
  It's been almost 15 years, but I sure remember opening my first copy of my Amazing Impossible ERIE CANAL and being well & truly mortified, seeing that I'd carefully hand-lettered these impossible wo:s&rd#39;the eastern end of the Canal was 565 feet higher than the western end." still, a terrific waterfall in Albany, NY, would be a swell tourist-draw, no?
 9. 2016-06-24 11:50:00, Ollie
  what a nice blog hop sounds so warm and reaxnilg need to take a cup of coffee to my computer and not the kitchen table though. or maybe take my laptop (what laptop) to the kitchen table. ;P
 10. 2016-06-24 11:50:13, Demelza
  Magnificent goods from you, man. fo0;B2atli8t” a Documentary About 9/11 | Musings of Dom and Shad I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous “Boatlift” a Documentary About 9/11 | Musings of Dom and Shad informations.
 11. 2016-06-24 11:50:36, Kayli
  "I don't think Shiller's completely wrong heY.;quot&..erou might have something jm...Last week I was reading the following and it wasn't optimistic either: April 24, 2012I was wondering what other information is available to Schiller that the rest of us don't normally see?
 12. 2016-06-24 11:50:52, Leidy
  Hi William,There is no quick and easy way to your dreams. #0ow&2701;v1;r, you may try blogging. It’s simple and easy to get started. You could try blogspot or blogger which are great beginner web hosted blog website. Here is some info on making money with blogs :
 13. 2016-06-24 11:52:59, Kaylynn
  F*n82c&#ki17; tremendous things here. I am very glad to peer your post. Thank you a lot and i am having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?
 14. 2016-06-24 11:53:32, Lavonn
  Dear Mary,I have a very silly and basic doubt - the recipe uses sweetened or unseewtened applesauce? I have home-made sweetened sauce that i would love to use here...
 15. 2016-06-24 11:54:14, Andralyn
  - the dress photo is surreal because the ceiling of the venue is painting like a sky and the floor is just a reetcflion of the ceiling. sorry, no dress dangling over water before the ceremony. (:
 16. 2016-06-24 11:54:20, Latesha
  HenrikssonJag vet nu visserligen inte riktigt vad du här menar med &qovo;förurtsstenska", men många av mina kompisar, speciellt de något yngre, födda kring -89, säger använder uttrycket i fråga, trots att de är uppväxta på Södermalm… 
 17. 2016-06-24 11:54:36, Bubi
  Love this card Bev. This new LOTV image is just the swesetet! I am a huge pink and green fan too, in fact my latest card is pink and green! Lol!Hugs, Vicky ~X~
 18. 2016-06-24 11:55:45, Marlien
  The other day, while We was in the office, my uncle stole our iphone and also tested to determine if it may survive a new thirty foot drop, just coletqusneny she is usually a youtube feeling. My iPad is now broken and she has 83 sights. I know this can be completely off of topic but I needed to talk about it together with someone!
 19. 2016-06-24 11:56:04, Susannah
  I am potentially trying to make a business out of Internet marketing and I am looking for all the help I can get. Right now, I am in prnbsu-ieess mode and doing all the research I can so I need any suggestions for places to look for Internet marketing tips from people who actually know what they are talking about and are easy to learn from.
 20. 2016-06-24 11:56:17, Affinity
  This is truly sad, and it is a shame more research isn’t being done. I read where stem cell research is trying to recon-struct organs, and I wonder if this could someday help this situation.
 21. 2016-06-24 11:58:59, Charla
  Hi I love this comment and it is so fabulous and I am definetly going to bookmark it. One thing to say the Indepth analysis you have done is trully reWkeaablr.mho goes that extra mile these days? Well Done. Just one more tip you canget a Translator Application for your Worldwide Audience !
 22. 2016-06-24 11:59:17, Destrie
  Wonderful story, reckoned we can easily combine a few not related data, nolheetness truly worth taking a look, whoa did one know about Middle of the East possesses more problems as well
 23. 2016-06-24 12:00:59, Joan
  Wow your house is amazing. It is heaven on Earth - so wonderfully different and creative. And your kitty cat!!! Thank You for your lovely comment on my blog - it brightened up my mood. And I`m really glad that you like my about me page - this is the first time I got any feedback on it.I`v been following your blog on bloglovin` for some time now, but never commented (as I thought you wouldn`t notice), so it was so nice to find a comment from you on my blog) Again, Thank You! I love your style and pe3itnalsoy)>'.&#r9;<
 24. 2016-06-24 12:04:01, Keyla
  tiada istimewanya pertemuan itu ... darah smua sama merah ... niat di hati jeee berbeza.tp kalau dah sebab politik, smuanya dianngap "pelik" atau "mujbkneakan" ... menunjukkan kita ini "terperanjat" bila melihat mereka bertemu ... tapi kita tidak pula "berkata apa apa" bila mereka berjumpa dengan pihak asing ... sama ada untuk meraih simpati, menjual cerita atau meminta bantuan ... pelik bukan ??
 25. 2016-06-24 12:04:54, Voncile
  On the Twitter streams side, I guess it depends what you’re looking for. If just measuring sentiment then the level of thought behind a stream dons;’et really matter as sentiment is top-of-mind stuff, anyway. If one’s looking for more specific info – customer feedback for a company, etc., then this does play a role. Either way, as you say, there’s good money to be made by those who can understand what to filter and when.
 26. 2016-06-24 12:05:25, Rennifer
  The3&#y9;re also forecasting 8.5 million PHEV/EV sales in 2035 China. BYD's PHEV has been a flop to date - sales in the hundreds. Better get cracking on that neuvo middle class, guys.
 27. 2016-06-24 12:06:37, Gracyn
  Howdy. Very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds adt2&ionallyd#8i30;I am happy to locate a lot of useful information right here in the post. Thank you for sharing.
 28. 2016-06-24 12:06:47, Liza
  The Absent Ga2Ae#8m30;&mong me and my husband we’ve owned far more MP3 players over the years than I can count, like Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few many years I’ve settled down to one line of players….
 29. 2016-06-24 12:07:09, Donte
  I think your ilsrttualions will be very useful to anyone trying to figure out how to do coptic headbands.I like them all but I think the plain double headbands look very elegant.
 30. 2016-06-24 12:07:24, Marel
  Gosto do blog de voceas. Acho que deveriam tambe9m fazer enattvisers com pesdonalidares da cidade. Me interesso pela vida das mulheres que fazem o rock na cidade, poderiam entrevistar uma delas. Beijos e sucesso
 31. 2016-06-24 12:14:04, Lynn
  It makes me all warm and fuzzy to hear you talk about marriage the way I think of it. My favorite expression is that we are to become One. It seems like a totally abstract concept until you feel yourself getting closer to that goal.Happy Anrryeisanv. Here’s to many many more.
 32. 2016-06-24 12:18:04, Jacie
  Sherri–so sad that you had to go through this; it is scarey –I cannot imagine being that close to such an awful event. What a difficult time for you…my thoughts are with you as I stitch on my hexagons–each stitch a little prayer for your well beng8&#i230;.Julierose
 33. 2016-06-24 12:18:30, Jimbo
  Hope yo21&8u#7;re doing Ok, Rosa! ER sounds scary!!I am in love with pumpkin everything, just might have to give these a try. They look delish!! And so beautifully photographed
 34. 2016-06-24 12:18:59, Belle
  exercise bike, tral0mill̷d;elaipticel machine…look for sales online… overstock.com or ebay. The cheapest thing, a jump rope. Turn on the radio or watch music videos and jump rope for 30 min. to an hour. You will be surprised at how hard it is. And it is a workout, believe me.
 35. 2016-06-24 12:19:19, Chianna
  I love this idea! I'm going to have to deniiftely join in next Thursday. I'm thankful for so much right now. Lucky you going on a wine tasting trip! I miss wine the most.
 36. 2016-06-24 12:20:56, Blaze
  Thanks for leaving a comment. I do try to get so much in because I have so much to say. My life has run that fast since birth and still going. I truly do apaitcipre you taking the time to read it and then comment. Thank you, April
 37. 2016-06-24 12:21:31, Cordy
  Thanks Sherry. Eric Sutherland is going to come, with some friends, and read from James Baker Hall.Sorry to post such a long note to YOUR blog. It was the time crunch and I co17lnRud;t find an email to send it to for you.
 38. 2016-06-24 15:18:54, Brandice
  For the love of God, keep writing these areltics.
 39. 2016-06-24 15:21:44, Jetsyn
  Thinking like that is really imepissrve
 40. 2016-06-24 15:25:57, Cordelia
  Just do me a favor and keep writing such trnechant analyses, OK?
 41. 2016-06-24 15:29:24, Benon
  Umm, are you really just giving this info out for noihntg?
 42. 2016-06-24 15:38:25, Gracye
  It's a joy to find sooenme who can think like that
 43. 2016-06-24 15:43:08, Kayo
  Tocndhowu! That's a really cool way of putting it!
 44. 2016-06-24 15:50:52, Kamren
  This ing'ihtss just the way to kick life into this debate.
 45. 2016-06-24 15:51:20, Gwenelda
  This is crtyasl clear. Thanks for taking the time!
 46. 2016-06-24 15:57:23, Romby
  I don't even know what to say, this made things so much eareis!
 47. 2016-06-24 15:57:55, Chasmine
  I'm so glad that the inerentt allows free info like this!
 48. 2016-06-24 16:05:26, Ireland
  All of my questions see-ttdtlhanks!
 49. 2016-06-24 21:11:31, Winter
  Action requires knegoldwe, and now I can act!
 50. 2016-06-24 21:11:41, Jacoby
  This is both street smart and ineetliglnt.
 51. 2016-06-24 21:11:42, Estella
  At last! Someone who undrsstande! Thanks for posting!
 52. 2016-06-24 21:11:42, Taron
  AFAIC thta's the best answer so far!
 53. 2016-06-24 21:11:44, Judy
  Ecoonmies are in dire straits, but I can count on this!
 54. 2016-06-24 21:11:50, Kaylie
  Play inmtrfaoive for me, Mr. internet writer.
 55. 2016-06-24 21:11:51, Kerryn
  Hey, that's polurfew. Thanks for the news.
 56. 2016-06-24 21:12:06, Dillanger
  A wonderful job. Super helpful inonmratifo.
 57. 2016-06-24 21:12:08, Wood
  If your arletcis are always this helpful, "I'll be back."
 58. 2016-06-24 21:12:13, Mattie
  That's a qu-kiiwctted answer to a difficult question
 59. 2016-06-24 21:12:27, Bertha
  That's 2 clever by half and 2x2 clever 4 me. Thnkas!
 60. 2016-06-24 21:12:37, Sonny
  Damn, I wish I could think of sohimteng smart like that!
 61. 2016-06-24 21:12:38, Keydrick
  It's a plersuae to find someone who can think so clearly
 62. 2016-06-24 21:12:41, Chacidy
  This shows real extiepesr. Thanks for the answer.
 63. 2016-06-24 21:12:42, Destry
  A little rationality lifts the quality of the debate here. Thanks for conrbituting!
 64. 2016-06-24 21:28:05, Stormy
  A few years ago I'd have to pay someone for this infnmratioo.
 65. 2016-06-24 21:28:27, Taimi
  Wow I must confess you make some very traenhcnt points.
 66. 2016-06-24 21:28:38, Aspen
  BION I'm impdsseer! Cool post!
 67. 2016-06-24 21:28:39, Hessy
  I hate my life but at least this makes it bealrbae.
 68. 2016-06-24 21:28:50, Tambrey
  Deep thinking - adds a new diioesmnn to it all.
футбол, 2012-05-07 16:19:44
добави коментар